Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin

Louis Erard predaje svoj regulator kao žrtvu vrlo čudnom biću: grotesknom kiklopu s pilastim ustima. Mitološka figura koju je reinterpretirao majstor urar Konstantin Chaykin

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Louis Erard

Louis Erard, proizvođač prekrasnih i pristupačnih švicarskih satova, postao je mentor za međudisciplinarnu suradnju pod vodstvom Manuela Emcha, s métiers d’art (guillochage, intarzija, emajl), s renomiranim kreatorima poput seconde/seconde, atelier oï , Label Noir, Massena Lab i s velikim imenima neovisnog urarstva poput Alain Silbersteina, Vianney Haltera i drugima koji dolaze. Konstantin Chaykin je član AHCI (Académie Horlogère des Créateurs Indépendants) sa svjetskim ugledom i dokazanom inventivnošću koju potvrđuju i njegovih 94 patenta. Majstor urar također je stekao ugled u vrlo posebnom svijetu satova s brojčanicima. Lica čudovišta. Kolekcija se zove Wristmons (čudovišta sa zapešća), lansirana je 2017. i od tada se širi svake godine, poput velike obitelji sretnih zlikovaca.

85237AA88 85248AA89

Dvije varijacije boja, u ograničenim izdanjima od dva puta po 178 primjeraka  te u u diptihu, set ograničen na 28 kompleta: Louis Erard x Konstantin Chaykin, dva modela za početak suradnje. Susret Louisa Erarda i Konstantina Chaykina iznjedrio je neobično stvorenje. Jednooko čudovište kojem mehaničari daju život. Razlika je u tome što ovoga puta mi čak i ne gledamo na vrijeme, već vrijeme gleda na nas: sat je jedno veliko, okruglo oko. Ovaj kiklopski pogled preuzima izvorne elemente Wristmona, a posebno prvog Joker sata Konstantina Chaykina – čije su oči bile sastavljene od bijelih diskova označenih točkom, zjenicom i indikatorom. Osim što ovaj Kiklop ne dolazi iz Grčke, on je prešao Balkan. Zlo oko slavenskih priča, zove se Likho.

Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin ref. 85248AA89
Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin ref. 85248AA89

Konstantin Chaykin objašnjava kako je do toga došlo: “Svake Noći vještica stvarao sam novu vrstu čudovišta, tj. ručne satove s temom Noći vještica, kao što su sat s glavom bundeve i sat Dracula, na primjer. U potrazi za idejama za ovu priču, obratio sam se jednookom liku Likho iz bajki.” Dakle, ovo nije prva diverzantska vježba Konstantina Chaykina. Nije ni Louis Erard, koji je čak izgradio solidnu reputaciju na ovom području u posljednjih nekoliko godina, s posebnim izdanjima koja povezuju dva svijeta koja inače nisu u interakciji: fino pristupačno urarstvo u švicarskoj tradiciji i visoka kreativnost. Prema principu koji se dokazuje iz izdanja u izdanje: “Together we are always stronger” (“Zajedno smo uvijek jači”) – izdanja su uvijek ograničena na 178 primjeraka, broj koji simbolizira lajtmotiv.

Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin ref. 85237AA88
Le Régulateur Louis Erard x Konstantin Chaykin ref. 85237AA88

Sve je bilo spremno za susret s Konstantinom Chaykinom. Novi carte blanche, ali još uvijek temeljen na nametnutoj figuri: poštujući arhitekturu prepoznatljivog regulatora Louisa Erarda, sa središnjom kazaljkom minuta, satima na 12 i sekundama na 6 sati. Konstantinu Čajkinu preostalo je samo da izgradi lice s jednim okom. Od njega je napravio Likhovo oko kao svojevrsni zaštitni amulet protiv zlih duhova. Malu sekundu na 6 sati, urar je obukao u disk sa šiljastim zubima, okrećući se poput proždirućih usta ogra. Križna inspiracija, kako objašnjava Konstantin Chaykin: “Sjetio sam se Francisca Goye i njegovog Saturna kako proždiru jednog od njegovih sinova. Sjetio sam se kratke priče Stephena Kinga, Langolijeri, žderači vremena”.

85237AA88 85248AA89 1

Čudovištu je nedostajala samo ruka. To će mu dati središnja kazaljka za minute. Konstantin Chaykin ga tjera preko brojčanika i daje mu “dvije kazaljke koje se okreću u krug”. A kako bi upotpunio crtani lik, urar se poigrao sa “specifičnim kombinacijama prstiju”, koje cijeloj stvari daju izgled strelice: vrh na jednom kraju, perje na drugom; prst ispružen na jednoj strani, znak rogova na drugom kraju. Međutim, urar dodaje: “Svaka osoba sama tumači značenje”.

Pouch

Stvorenje je upotpunjeno crnim remenom i dolazi u dvije verzije. Ljubičasti sat za model promjera kućišta 39 mm i zeleni za 42 mm, oba po šokantnoj cijeni od 4000 franaka. Dvije verzije tvore diptih, predložen u posebnoj kutiji za 7900 franaka i ograničen na samo 28 kompleta. I ako je ovo samo početak…

22222AA88 box
Lens Position: 621

Facebook

Društvene mreže